İspir bölgesinde yetişen doğal bitki türünün % 30’unun yurdumuzun diğer bölgelerinde yetişmemesi; bölgeyi ve dolayısıyla balı, en kaliteli duruma getirmektedir. Topografik yapı, iklim koşulları ve zengin bakir flora örtüsüne sahip özellikleri ile İspir bal üretimi için bir hazine konumundadır. Yöredeki balın halis muhlis kır çiçeği balı olması bala bir başka değer kazandırmaktadır. İspir dağlarında üretilmiş olup şekersiz saf çiçek balıdır. Kara kovan, petek ve süzme bal olarak üretilmektedir.
İspir Balı Faydaları
* Mideye kuvvet verici özelliği vardır. Şeker emilimi en kolay şeker olması nedeniyle ayrıca hazım yapılmadan direkt kana kolayca geçer. Böylece midede bulunan fazlalıkları dışarı artar.
* Kansızlığı giderir, kan yapıcı özelliği vardır. Hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.
* Damaları açar. İspir balı diğer şekerlerin aksine oksijenle reaksiyona girdiği için tamamen yanma olur ve atık madde az miktarda açığa çıkar. Kalp adalesine zindelik verdiği için kalp hastalarına yarar sağlar.
* Romatizmalı hastaların kullanması ile iyileşmeye yol açar.
* Ağrı dindirici özelliği vardır. Özellikle balın buharı ağrı ve sızıya dakikalar içinde sürülürse etki etmektedir.
* Balın şerbeti içilerek kabızlık giderilir.
* Ilık balın zayıflatıcı özelliği vardır.
* İspir Balı varisli bölgeye masaj yapılarak uygulanır.
* İspir balı ile salatalık rendelenip yenilirse sarılık hastalığına iyi gelir, kanı temizler ve hastalığın kısa sürede iyileşmesine olanak sağlar.
* İspir balı karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir.