• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Erzurum

Valilikler

İspir Kaymakamlığı
İspir Kaymakamlığı
İspir Kaymakamlığı
  • KAYMAKAMLIK
    Kaymakam Görev Yapmış Kaymakamlar İlçe Protokol Listesi
  • İSPİR
    Genel Bilgi Tarih & Kültür Doğal Güzellikler Gezilecek Yerler Yöresel Ürünler Doğa Yürüyüş Rotaları Fotoğraflar Videolar Şehitlerimiz Gazilerimiz
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri İlçe İletişim Rehberi Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    Haberler Duyurular Medya
  • İLETİŞİM
°C
3
Temmuz2022
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • KAYMAKAMLIK
    • Kaymakam
    • Görev Yapmış Kaymakamlar
    • İlçe Protokol Listesi
  • İSPİR
    • Genel Bilgi
    • Tarih & Kültür
      • Tarih
      • Kültür
      • Önemli Şahsiyetler
      • Âşıklar
    • Doğal Güzellikler
      • Ur Kekliği
      • Dağ Keçisi
      • Kırmızı Benekli Alabalık
    • Gezilecek Yerler
      • İspir Kalesi
      • Yedigöller
      • Tarihi Sırakonaklar Evleri
      • Elmalı Mağarası
    • Yöresel Ürünler
      • İspir Fasulyesi
      • İspir Balı
      • Dut Pekmezi
    • Doğa Yürüyüş Rotaları
    • Fotoğraflar
    • Videolar
    • Şehitlerimiz
      • 1. Dünya Savaşı Şehitlerimiz
      • Diğer Şehitlerimiz
    • Gazilerimiz
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İlçe Jandarma Komutanlığı
      • İlçe Emniyet Müdürlüğü
      • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İlçe Müftülüğü
      • İlçe Kadastro Birimi
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
      • İlçe Mal Müdürlüğü
      • İlçe Sağlık Müdürlüğü
      • İlçe Tapu Müdürlüğü
      • İlçe Orman İşletme Şefliği
      • Çamlıkaya Orman İşletme Şefliği
      • İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü
      • İlçe Halk Kütüphanesi
      • İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
      • Devlet Hastanesi
      • Sosyal Hizmet Merkezi
      • Halk Eğitim Merkezi
      • YURTKUR Müdürlüğü
      • Öğretmenevi
      • Yüksekokul (Hamza Polat MYO)
      • Askerlik Şubesi
      • Noter
      • Halk Bankası
      • Ziraat Bankası
      • PTT
      • Telekom
      • Elektrik Dağıtım (ARAS)
      • ESKİ (Erzurum B.B.)
    • İlçe İletişim Rehberi
    • Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
    • Medya
      • Aktüel Videolar
      • Kaymakamımızın Konuşmaları
  • İLETİŞİM
İSPİR
  • Genel Bilgi
  • Tarih & Kültür
    • Tarih
    • Kültür
    • Önemli Şahsiyetler
    • Âşıklar
  • Doğal Güzellikler
    • Ur Kekliği
    • Dağ Keçisi
    • Kırmızı Benekli Alabalık
  • Gezilecek Yerler
    • İspir Kalesi
    • Yedigöller
    • Tarihi Sırakonaklar Evleri
    • Elmalı Mağarası
  • Yöresel Ürünler
    • İspir Fasulyesi
    • İspir Balı
    • Dut Pekmezi
  • Doğa Yürüyüş Rotaları
  • Fotoğraflar
  • Videolar
  • Şehitlerimiz
    • 1. Dünya Savaşı Şehitlerimiz
    • Diğer Şehitlerimiz
  • Gazilerimiz

İspir Fasulyesi

 
İspir Fasulyesinin özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmasıdır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir. 1 dekardan yaklaşık 100 kilo üretilmektedir.
 
İspir Kuru Fasulyesi, arazinin dağlık olması ve makineli tarımın yaygın olmaması nedeniyle çok zor şartlar altında üretilmektedir. Ekim ayında fasulye ekilerek tarla sürülür, hayvan gübresi tarlanın her tarafına dağıtılır. Hayvan gübresinden başka hiçbir gübre ve kimyasal madde kullanılmamaktadır. Aynı tarlaya en fazla 2 yıl fasulye ekilir. 2 yıldan sonra 1 yıl nadasa bırakılır ya da başka bir ürün ekilir. Ekime mayıs ayında başlanan fasulyenin haziran ayında çapası yapılır. Çapa yapıldıktan sonra fasulye sırıkları dikilir. Haftada 1 kez olmak üzere her hafta düzenli olarak sulanması gerekir. İyi verim almak için özellikle çiçek zamanı daha sık sulamak ve suyu aksatmamak gerekir. Mevsim şartlarına göre hasat zamanı eylül sonu, ekim başları gibidir. Makineli tarım yaygın olmadığı için hasat ırgat usulü ile yapılır. Fasulyeler tarladan söküldükten sonra elle tek tek ayıklanır. Sonra kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra fasulyelerin tanelerinden ayrılması safhasına geçilir. Ayrılma işleminden sonra elek yardımıyla elenir. Son işlem olarak içerisinde bulunan yabancı maddeler ve küçük taneli fasulyeler ayıklanır.
 
İspir Fasulyenin besin değerleri çok yüksektir. 100 gram İspir Fasulyesinde ortalama olarak 24 gram protein, 330 kalori, 1,5 gram yağ 20,2 karbonhidrat bulunur. Ayrıca içeriğinde fosfor, kalsiyum, demir, potasyum ve B1, B2,B3 ve E vitaminleri de bulunur.
 
İspir Fasulyesinin sağlığa da birçok yararları bulunur. İçeriğinde yüksek potasyum sayesinde düzenli olarak tüketiminde yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda kandaki kötü kolesterol düzeyini de önemli ölçüde düşürür. İspir Fasulyesinin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği de vardır. O nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Zengin lif içeriği sayesinde kalın bağırsak ve hemoroit sorunları yaşayan kişilerin özellikle tüketmesi gereken besinler arasındadır.
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 
  • Kullanım ve Gizlilik
  • Erişilebilirlik
  • İlçe İletişim Rehberi
Şehit AbdulKerim Turhan Cad. Hükümet Konağı Kat:2 25900 İspir/ERZURUM
0442 451 4321 - 0442 451 3003